Cat de necesara este functia de detectie faciala prezenta in noile modele de camere IP?

Cat de necesara este functia de detectie faciala prezenta in noile modele de camere IP?

  admin  

 (478)    (2)    0

  Camere supraveghere

O data cu lansarea pe piata a noilor modele de camere IP cu detectie faciala a fost eliminata problema neidentificarii unei persoane care ne calca pragul casei sau al afacerii. Aceasta functie isi gaseste utilitatea in special in cladiri de birouri, in fabrici sau scoli unde poate actiona ca si sistem de control acces. Cu toate acestea, o locuinta poate fi prevazuta cu astfel de camere prin intermediul carora sa poata fi identificate persoanele straine.  In acelasi timp, persoanele familiare ale caror fete au fost stocate in baza de date locala a camerelor nu vor declansa alarma atunci cand sunt surprinse de camerele de supraveghere.

Pare o solutie de supraveghere video din viitor? Raspunsul este cat se poate de simplu: este o solutie a prezentului. Mai mult decat atat, camerele care beneficiaza de aceasta functie au incorporate si alte caracteristici inteligente.

Cum functioneaza camerele IP cu detectie faciala?

Detectia faciala implementata in camerele IP are rolul de a asigura protectia locuintei prin reducerea considerabila a transmiterii unor alarme false. Cum functioneaza mai exact acest sistem?

In primul rand trebuie sa va construiti o baza de date cu persoanele apropiate. Ceea ce trebuie sa faceti este sa va rugati parintii, copiii, prietenii apropiati sa se aseze in fata camerelor IP pentru a le fi captata o poza. Unele variante de camere IP de la anumiti producatori suporta detectie faciala atat din fata, cat si din profil, ceea ce consolideaza chipul unei persoane si reduce si mai mult riscul declansarii unei alarme false.

Camerele IP cu detectie faciala memoreaza in general pana la 32 de fete diferite, fiind suficient pentru o familie. In functie de producator si necesitati, este indicat sa verificati limita. In cazul camerelor IP Aevision, baza de date suportata ajunge pana la un million de chipuri. Mai mult decat atat, camerele Aevision permit memorarea pana la 5 poze din unghiuri diferite ale aceleiasi persoane.

Camerele cu recunoastere faciala detecteaza si asociaza fetele persoanelor. Tehnologia de recunoastere inglobata in camerele de supraveghere include multiple metode precum modelare 3D, asociere de imagini, analiza fetei si altele. Prin intermediul unui soft avansat integrat, dupa captarea imaginii unei persoane aflata in raza de actiune a camerei, aceasta o va compara cu pozele din baza de date pentru a determina daca este cunoscuta sau nu.

Sunt transmise alerte de indata ce sunt detectate fete necunoscute. In cazul in care chipul persoanei detectate este similar cu imaginea existenta in baza de date, camera nu va transmite niciun fel de alerta. Unele camere IP, precum cele Aevision, suporta doua tipuri de baze de date, una cu o lista neagra si alta cu o lista alba. Pe lista neagra sunt trecute persoane deja recunoscute ca fiind periculoase, recidiviste etc. In functie de softul fiecarei camere, lista de chipuri poate fi importata/exportata sau nu.

Care ar fi beneficiile camerelor de supraveghere cu recunoastere faciala

Principalul castig il reprezinta identificarea faciala. Insa, pe langa acest aspect extrem de important intr-un sistem de supraveghere, camerele IP sunt completate si cu alte beneficii suplimentare. Ne putem referi la performante superioare de monitorizare. Datorita algoritmilor avansati, acest tip de camere supraveghere reduc spre 0 alarmele false, inclusiv pe cele determinate de schimbarile bruste de lumina sau de miscari inofensive precum ramurile unui copac.

Conform unui studiu realizat de prestigioasa universitate MIT in 2018 privind sistemele de recunoastere faciala dezvoltate de IBM, Microsoft si Face++ din China, acuratetea deosebirii indivizilor a depasit 90% in cazul barbatilor cu ten deschis si 70% in cazul femeilor cu ten inchis.

Tehnologia privind recunoasterea faciala din profil sau a persoanelor ce poarta ochelari de soare se afla in continua dezvoltare, lucru imposibil de realizat de catre sistemele de supraveghere conventionale din prezent. Unii producatori au depasit granitele standard, reusind sa dezvolte sisteme de recunoastere nu doar umana, ci si a animalelor de companie sau a obiectelor folosite de zi cu zi.

Nivelul de securitate este mult imbunatatit cu ajutorul inteligentei artificiale. Astfel de camere IP pot deveni adevarati gardieni ai casei care vor transmite instant alerte in momentul in care identifica persoane necunoscute. Asa cum mentionam la inceputul acestui articol, functiile inteligente nu sunt utile doar pentru uz casnic, ci alaturi de alte functii smart precum detectarea unui obiect pierdut sau depasirea unei arii virtuale prestabilite, completeaza sistemul de monitorizare a unui spatiu extrem de populat cum ar fi un aeroport, gara, spital etc. Este un mijloc extrem de util pentru personalul de securitate si politisti sa identifice intr-un timp foarte scurt orice posibil pericol sau atentat la viata unor oameni.

Spatiile publice unde sunt amplasate sistemele de supraveghere IP inteligente transmit informatii esentiale, urmaresc persoanele suspecte si inregistreaza numerele de inmatriculare ale masinilor ce traverseaza cadrul camerelor.

Tehnologiile nou lansate trezesc si o serie de temeri in randul potentialilor utilizatori

Evolutia tehnologica fascineaza orice persoana interesata de acest domeniu. Insa inainte de a lua decizia achizitiei unui sistem inteligent, este indicat sa intelegeti anumite aspecte.

Un prim aspect ar fi costul. Ca orice sistem nou lansat, pretul initial poate fi usor ridicat. Cu toate acestea exista producatori la nivel global care investesc sume uriase pentru a imbunatati tot mai mult aceasta tehnologie si in acelasi timp cauta sa diminueze costurile astfel incat aceste produse sa poata fi accesibile unei categorii cat mai largi de utilizatori.

Pe de alta parte unele persoane mai conservatoare pot avea reticente in privinta folosirii acestor sisteme avansate. Considera ca intimitatea le-ar putea fi pusa in pericol, iar temerile nu sunt de neinteles. In spatiile publice oamenii se pot simti supravegheati permanent, iar informatiile captate de camere pot fi folosite in scopuri malitioase fara acordul sau mai grav, fara stirea lor. Pentru protejarea intimitatii si a datelor unei persoane este recomandat ca in locurile unde intentionati sa amplasati camere de supraveghere IP sa afisati un mesaj in acest sens.

Anumite produse ce au implementata tehnologie de recunoastere faciala risca sa nu furnizeze informatii 100% corecte. Ca in orice alt domeniu, echipele de cercetare si dezvoltare cauta solutii permanente de imbunatatire a functiilor. Trebuie acordata o atentie sporita specificatiilor camerelor pe care doriti sa le cumparati, sa va asigurati ca respectivele produse chiar detin functiile mentionate si functioneaza corespunzator. Clipuri video de prezentare a modului de operare vin in sprijinul promovarii acestor sisteme.

 (478)    (2)    0

Comentariul a fost trimis cu succes. Va multumim!
Lasati un comentariu
Captcha